Frederik og Lise Berggen Smidt har i flere år har undervist i og udgivet bøger om parforhold, sex og følelser.
Prævention er for mange kristne et ømt punkt. Dels kan vi tumle med overvejelsen; bør befrugtningen ikke ske, når vi har samleje, som Gud havde tænkt det, og dels overvejer mange af os, om vi kan acceptere prævention, der udstøder et befrugtet æg.
De fleste evangeliske kristne lever med en accept af prævention generelt inden for ægteskabet, mens de færreste kan acceptere at bruge en præventionsform, hvor et befrugtet æg bliver kunstigt udstødt.
Grundlæggende vil vi anbefale jer at tage en snak med en gynækolog, inden I vælger præventionsform. De er vores eksperter for området, og de kan vejlede jer i forhold til jeres livssituation.
I forhold til de hormonelle præparater som p-piller, mini-piller og p-stav vil vi foreslå jer dem med østrogen, hvis I vil være sikker på, der ikke dannes et æg, som kan befrugtes.
Årsagen til det er, at de præparater, som ikke er med østrogen, skaber en slimhinde, der forhindrer et evt. befrugtet æg i at sætte sig fast. De skaber også en sej slim, der gør det svært for sædcellen at trænge op til ægget, men man kan ikke være sikker på, at et æg ikke befrugtes.
De hormonelle præparater indeholder kun hormoner, som vi har i kroppen i forvejen. For alle hormonpræparater gælder det, at det er vigtigt at undersøge, om nogen i familien har sygdomme, der gør, at man skal undlade at tage hormonpræparater. For alle hormonpræparater gælder også, at man kan opleve bivirkninger som humørsvingninger, hovedpine mm.
Udover de overnævnte præventionsformer findes der også manuel beskyttelse.
Mange har forsøgt at undgå graviditet ved, at manden trak sig ud inden udløsningen. Men da manden ikke kan styre præ-spermen, som også kan indeholde sædceller, er mange, der har forsøgt sig med denne metode, alligevel blevet gravide. Det er med andre ord ikke en holdbar præventionsform.
Nogle ønsker ikke at bruge prævention, og de forsøger derfor kun at være sammen i de såkaldte ”sikre perioder”. Hvis man bruger denne metode, må man dog indstille sig på en forhøjet risiko for, at man alligevel kan blive gravid.
Der findes flere teknikker, hvormed man kan holde øje med sin ægløsning og på den måde undgå samleje i den periode. Problemet med teknikkerne er som sagt, at de ikke er sikre. Kvindes cyklus kan påvirkes af stress og sygdom, og den forandrer sig også igennem livet. Derfor kan det være svært at sige præcist, hvornår ægløsningen finder sted.
Nogle kvinder kan se på deres udflåd, hvornår den bliver særlig sej og slimet, og derfra kan de aflæse, at en ægløsning er på vej. Men det kræver ekstremt godt kendskab til egen udflåd. Alternativt kan man enten ved hjælp af en urinprøve eller en temperatursmålingscomputer lave beregninger på, hvornår man cirka har ægløsning.
Både mænd og kvinder kan blive steriliseret, med det er et langt større indgreb hos kvinder end mænd. Sterilisation kræver grundige overvejelser, da det er svært at åbne disse ledere igen. Men er man et sted i livet, hvor man ikke ønsker flere børn, kan det være en stor befrielse for sexlivet.
Der er altså mange forskellige muligheder og måder, men for at opsummere vores anbefalinger, så: