»Ny Testamente – komplet eller komplot?«

Hør artiklen her

Michael Lerche Nygaard er sognepræst i Kristkirkens Sogn i Kolding, og arbejder til daglig med forkyndelse, bibelundervisning og menighedsliv.

"En kejser betalte for at få lavet Ny Testamente om. Han ville have, at Jesus skulle være anderledes. Så han bekostede fire nye evangelier. De oprindelige evangelier blev så forbudt, samlet ind og brændt."

 

Sådan står der i romanen ”Da Vinci Mysteriet”, og en romanforfatter må vel skrive, hvad han har lyst til. Men i forordet til den verdensberømte roman står der, at den bygger på fakta og grundig research.

Dan Brown påstår altså, at romanen er baseret på noget, der virkelig er sket. Og så bliver det pludselig meget vigtigt, om han har ret. Hvis han har, kan vi slet ikke regne med den udgave af bibelteksten, som vi kender.

Er bibelteksten ægte?

Er nutidens Ny Testamente ægte? Er teksten den oprindelige? Som kristen kan man selvfølgelig håbe på det. Men faktisk har vi også beviser for det.

For at lære en bibelteksts historie at kende, må man undersøge det materiale, man har til rådighed. Materialet er alle de gamle håndskrevne eksemplarer af teksten, som er bevaret.

Her er der to forhold, som især er vigtige:

1. Hvor mange gamle eksemplarer af teksterne, man har.
2. Afstanden i tid mellem de ældste udgaver af teksterne og det, de handler om.

Den ægte Julius Cæsar

På samme måde arbejder man også med andre historiske tekster og livshistorier. Lad os tage en person som Julius Cæsar. Alle er enige om at han har levet, og nogenlunde enige om, hvad han har udrettet livet igennem.

Ingen andre personer fra oldtiden er bevidnet bare tilnærmelsesvist så godt som Jesus er

Julius Cæsars døde år 44 f. Kr. Han udgav en bog om sit liv og sine krige. Originalen er væk for længst, men der er overleveret 10 håndskrevne kopier. Den ældste er skrevet år 900. Altså hele 960 år senere end originalen. Så den kilde vi har, som kommer tættest på Julius Cæsar, er altså skrevet næsten 1000 år efter begivenhederne. Alligevel regnes den for at være en troværdig kilde til hans liv. Historikerne regner den for at være et rimeligt bevismateriale.

Den ægte Jesus

Når det gælder historien om Jesus, er materialet langt bedre. Evangelier og breve i Ny Testamente er forfattet mellem 50 og 100 efter Kristi fødsel. Vi har dele af en kopi, der kun er 70 år yngre, altså hvor afstanden mellem originalen og kopien kun er 70 år. Og vi har hele evangelier og breve, der kun er 250 år yngre.

Og hvis det lyder imponerende, så skal der tilføjes, at vi har mindst 13.000 ældgamle håndskrevne kopier at læne os op ad, når vi skal underbygge, om Ny Testamente som vi kender det i dag, er ægte. Og man finder stadig flere.

Er nutidens Ny Testamente ægte? Er teksten den oprindelige? Som kristen kan man selvfølgelig håbe på det. Men faktisk har vi også beviser for det.

Så bevismaterialet er overvældende. Den oprindelige historie om Jesus er bundsolid, og bevaret helt op i vores tid. Ingen andre personer fra oldtiden er bevidnet bare tilnærmelsesvist så godt som Jesus er. Derfor er der overhovedet ingen tvivl om, at Dan Brown sludrer, når han skriver, at Ny Testamente på et tidspunkt blev skrevet om af en kejser. Det er aldrig sket.

Se selv

Hvis du har lyst til at se en meget gammel udgave af Ny Testamente, kan du gå ind på hjemmesiden www.codexsinaiticus.org Her kan du se en meget smuk og fantastisk velbevaret udgave af Ny Testamente fra år 350. Bogen er udstillet på British Museum, men fotograferet på kryds og tværs, så man kan nyde den hjemme i stuen.

Bogen blev fundet af en arkæolog, som hed von Tischendorff. Som en anden Indiana Jones rejste han rundt i Mellemøsten og ledte efter den mest oprindelige udgave af Ny Testamente. Udgaven her fandt han iblandt hemmelighedsfulde munke i Skt. Katharinaklosteret ved Sinaj Bjerg. Men det er en lang historie, som du må få en anden gang.

Læs andre artikler om:

Det Nye Testamente Bibelen Historie Kan høres

Kunne du lide denne artikel?