Af Hakon Christensen
Landsleder i Bibellæserringen.
Tidl. præst i Hillerød Frimenighed.
”Det begyndte ellers så godt, men…”! Sådan indledte ’Hjørring Avis’ en reportage fra en fodboldholdkamp byens hold havde spillet imod Kolding Q. Jeg havde med det samme den underlige smag i munden af noget bittert. Og ganske rigtig – de kom godt fra start. Efter 10 minutter stod det 1-0. Men da dommeren fløjtede af, var stillingen ændret til 1-1. Byens stolte drøm om deltagelse i UEFA Womens Champions League brast.
Måske har du hørt ordsproget, ”godt begyndt er halvt fuldendt.” Det er rigtigt i mange sammenhænge. Men hvis det lille ord ”halvt” tages ud, er det noget vrøvl. Og så er det lige meget om det er en fodboldkamp i Hjørring, en eksamen i skriftlig matematik eller en slankekur. Det gælder også i kristenlivet. I en forstand er det faktisk vigtigere at slutte godt end at begynde godt.
Både Bibelen og kirkehistorien er fuld af advarende eksempler på mennesker, der begyndte godt som kristne. De var brændende, seriøse og åbne om deres tro. De var faste støtter i det kristne fællesskab. De tog ansvar. Og så ændrede et eller andet sig. Det skete ikke hurtigt. Men over tid blev interessen kølnet – og så vendte de det hele ryggen.
Israel første konge Saul er et advarende eksempel på denne udvikling. Det begyndte godt. Gud udvalgte ham til konge over Israel, og han gik til jobbet med ydmyghed, og han ledte folket til tilbedelse af Herren Israels Gud (1 Sam 11,15). Som hærchef vandt han i første omgang store sejre (1 Sam 14,47-48). Men efterfølgende fortælles det, hvordan Saul lidt efter lidt trodsede Guds bud, og han ender sit liv som en ensom slagen konge forkastet af både Gud og mennesker.
Hvordan kunne det gå så galt? Jeg tror, vi får en antydning af det i profeten Samuels advarsel til ham, da det gik allerbedst: »Vær nu lydig mod Herrens ord!« (1 Sam 15,1b).
Denne formaning er superaktuel også i dag for enhver, som er døbt og tror på Jesus. Vær nu lydig mod Herrens ord. Der kan så nemt også i dag snige sig en holdning ind om, at Guds ord er lidt irriterende. Om at Bibelen indeholder unødvendige menneskeskabte begrænsninger af mulighederne for at udfolde sig her i livet. Når tanken får lov at gro, så dulmes samvittigheden, og denne verdens værdier og længsler bliver styrende for vores handlinger i livet.
Der er ingen som bliver frelst ved at være lydig mod Herrens ord. Men man kan gå fortabt ved at være ulydig. I Det nye Testamente kaldes det »syndens bedrag« (Hebr. 4,12).
Den kendte danske salmedigter H. A. Brorson skrev for knap 300 år siden en salme, som sætter tidløse ord på denne alvorlige formaning til os kristne til alle tider:
Begyndt er ikke endt,
det må du vide,
som har din Jesus kendt,
bliv ved at stride!
Alt, hvad dit hjerte vil
fra Himlen vende,
skal overvindes til
din sidste ende.
Sange og Salmer nr. 583,3