»Prævention på det kristne grundlag«

Frederik og Lise Berggen Smidt har i flere år har undervist i og udgivet bøger om parforhold, sex og følelser.

Prævention er for mange kristne et ømt punkt. Dels kan vi tumle med overvejelsen; bør befrugtningen ikke ske, når vi har samleje, som Gud havde tænkt det, og dels overvejer mange af os, om vi kan acceptere prævention, der udstøder et befrugtet æg.

De fleste evangeliske kristne lever med en accept af prævention generelt inden for ægteskabet, mens de færreste kan acceptere at bruge en præventionsform, hvor et befrugtet æg bliver kunstigt udstødt.

Grundlæggende vil vi anbefale jer at tage en snak med en gynækolog, inden I vælger præventionsform. De er vores eksperter for området, og de kan vejlede jer i forhold til jeres livssituation.

Hvad skal man tænke over?

I forhold til de hormonelle præparater som p-piller, mini-piller og p-stav vil vi foreslå jer dem med østrogen, hvis I vil være sikker på, der ikke dannes et æg, som kan befrugtes.

Årsagen til det er, at de præparater, som ikke er med østrogen, skaber en slimhinde, der forhindrer et evt. befrugtet æg i at sætte sig fast. De skaber også en sej slim, der gør det svært for sædcellen at trænge op til ægget, men man kan ikke være sikker på, at et æg ikke befrugtes.

De hormonelle præparater indeholder kun hormoner, som vi har i kroppen i forvejen. For alle hormonpræparater gælder det, at det er vigtigt at undersøge, om nogen i familien har sygdomme, der gør, at man skal undlade at tage hormonpræparater. For alle hormonpræparater gælder også, at man kan opleve bivirkninger som humørsvingninger, hovedpine mm.

Forskellige præventionsmidler

  •        P-piller og p-stav indeholder østrogen og kan derfor godt tages/bruges af den, som ikke ønsker at befrugte et æg.
  •        Mini-piller, p-plastre og p-ring indeholder ikke østrogen og må derfor frarådes, hvis du vil være sikker på, at der ikke befrugtes et æg i din livmoder.
  •        Spiraler kan ikke anbefales, hvis man ønsker, at der ikke skal befrugtes et æg i livmoderen.
  •        Hormonspiraler indeholder ikke østrogen, men andre hormoner. Den fungerer ved, at hormonet i spiralen forhindrer det befrugtede æg i at sætte sig fast. Slimhinden modnes ikke, men den bliver sej, så det er svært for en sædcelle at trænge op i æggelederen (men der er ingen garanti for, at det ikke sker).  
  •        Kobberspiral indeholder ikke hormoner, men virker ved, at den afgiver kobber-ioner, som gør, at det befrugtede æg ikke kan sætte sig fast i slimhinden i livmoderen. Den gør også slimet i livmoderhalsen sej, så det er svært for en sædcelle at trænge op til æggelederen og befrugte et æg (men igen: Der er ingen garantier).

Manuel beskyttelse

Udover de overnævnte præventionsformer findes der også manuel beskyttelse.

  •        Kondomet er et tyndt gummihylster, som trækkes ned over mandens erigerede penis, inden han trænger ind i kvinden. Det er vigtigt, at det hverken er for stramt eller for stort, da det derved enten går i stykker eller falder af.
  •        Der findes også Femidom, som på samme måde forhindrer sæden fra manden i at komme op i kvinden. Det er en gummi skål, der sættes op i kvindens skede.
  •        Pessar er også en gummi skål, der sættes op i kvindens skede for at forhindre sæden i at finde op i livmoderen. Pessar har en hård gummikant og sættes i spænd i skeden. Det skal sættes op med sæddræbende creme og blive i skeden nogle timer efter samlejet.

Afbrudt samleje

Mange har forsøgt at undgå graviditet ved, at manden trak sig ud inden udløsningen. Men da manden ikke kan styre præ-spermen, som også kan indeholde sædceller, er mange, der har forsøgt sig med denne metode, alligevel blevet gravide. Det er med andre ord ikke en holdbar præventionsform.

Naturmetoden

Nogle ønsker ikke at bruge prævention, og de forsøger derfor kun at være sammen i de såkaldte ”sikre perioder”. Hvis man bruger denne metode, må man dog indstille sig på en forhøjet risiko for, at man alligevel kan blive gravid.

Der findes flere teknikker, hvormed man kan holde øje med sin ægløsning og på den måde undgå samleje i den periode. Problemet med teknikkerne er som sagt, at de ikke er sikre. Kvindes cyklus kan påvirkes af stress og sygdom, og den forandrer sig også igennem livet. Derfor kan det være svært at sige præcist, hvornår ægløsningen finder sted.

Nogle kvinder kan se på deres udflåd, hvornår den bliver særlig sej og slimet, og derfra kan de aflæse, at en ægløsning er på vej. Men det kræver ekstremt godt kendskab til egen udflåd. Alternativt kan man enten ved hjælp af en urinprøve eller en temperatursmålingscomputer lave beregninger på, hvornår man cirka har ægløsning.

Sterilisation

Både mænd og kvinder kan blive steriliseret, med det er et langt større indgreb hos kvinder end mænd. Sterilisation kræver grundige overvejelser, da det er svært at åbne disse ledere igen. Men er man et sted i livet, hvor man ikke ønsker flere børn, kan det være en stor befrielse for sexlivet.

Vores anbefaling

Der er altså mange forskellige muligheder og måder, men for at opsummere vores anbefalinger, så:

  •        Anbefaler vi derfor: Kondom, pessar, p-piller, p-stav og Femidom.
  •        Mens vi fraråder: Hormonspiral, kobberspiral, mini-piller, p-plaster og p-ring, hvis man ikke ønsker et befrugtet æg i livmoderen.

Kunne du lide denne artikel?