»Radikal eller gal?«

Annie Schjelde Rasmussen

De synger før sovsen, og så tror de på en Gud, der gik efter de gennemgribende forandringer

Radikal er et underligt begreb. I medierne er det tit noget med at være ekstremistisk og sprænge folk i luften. Man kan også have nogle radikale holdninger eller en radikal livsstil. Kristne i Danmark, der tror på, hvad Bibelen siger, bliver nogle gange kaldt for radikale - og det er vel også meget naturligt, hvis man kigger på, hvordan mange kristne har en anderledes livsstil:

Det ser galt ud

Det kan være voksne mennesker, der synger før sovsen: “Nooogle har mad men kaaan ikke spiiiise - andre kan spiiiise men har ingen mad...” Eller tæl hvor mange underlige forkortelser du egentlig kender: LMU, LMH, KFS, IM, FS, DBI, ÅSS... Eller til LMU hvor I nogle gange sidder i rundkreds med lukkede øjne og foldede hænder og skiftes til at snakke ud i rummet. Er det sådan, man er radikal - eller er du bare lidt gal?

Mange af de her radikale livsstils-ting giver god mening for en kristen - ok, måske ikke det med forkortelserne - men så at snakke med Gud og sige tak for den mad, han har givet en. Eller at glæde sig til et liv efter døden, gå i kirke, tage på lejr og læse i Bibelen. Ting, som for andre mennesker kan virke lidt gale.

Jesus gik efter de gennemgribende forandringer

Jesus var også ret radikal, kan de fleste blive enige om - især hvis vi lige glemmer mediernes definition og slår op i en ordbog. At være radikal betyder at mene noget virkelig meget og faktisk gøre en indsats for det - at “stræbe efter gennemgribende forandringer” siger Gyldendal. Jesus provokerede folk - de ting, han sagde og gjorde, gav genlyd op gennem historien.

Når jeg kigger på Jesus, er der især tre ting, der slår mig som særligt ved hans måde at være radikal på:
Den er overraskende og udfordrende - og så er den kærlig.

For eksempel udfordrer han sin ven Peter til at hoppe ud af en båd og gå på vandet - der var altså 50 meter til bunden, og det stormede. Men da Peter kommer til at se ned på det kolde, mørke vand og bliver bange, griber Jesus ind og trækker ham op af vandet igen. Jesus overraskede sin anden ven Thomas, som ikke turde tro på, at Jesus virkelig var opstået fra de døde, ved pludselig at stå der og lade Thomas røre ved sine sår i hænderne, så han ikke behøvede være usikker mere. En anden gang udfordrede Jesus sin veninde Martha og fortalte hende, at hun havde for travlt - selvom det var alle de rigtige ting, hun havde travlt med.

Det var bare nogle eksempler - læs selv mere om at elske sine fjender, dele ud af sine ting, helbrede syge, trøste de fortvivlede og provokere de selvfede. Udfordrende. Overraskende. Kærligt. Pludselig virker det at synge bordvers ret tamt og u-radikalt...

Radikal kærlighed

Og så gjorde han det sidste i verden, man kunne forvente af en, der har skabt en hel verden og kan kommandere rundt med engle og naturkræfter: Han lod sig slå ihjel af de mennesker, han selv havde skabt. Fordi Jesus er Gud, ville det IKKE have været overraskende, hvis lynet var slået ned i de romerske soldater, da de gik i gang med at sømme ham fast til korset.

Men det gjorde det ikke - for Jesus var radikal i sin kærlighed til dig og sine andre venner.
Hvordan er din måde at være radikal på?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matt 14,22-32: At gå på vandet

Joh 20,24-31: Thomas Tvivleren

Luk 10, 38-41: Martha og Maria

Læs andre artikler om:

Radikal Jesus Kærlighed Kristenliv

Kunne du lide denne artikel?