»Fem boostere til dit selvværd«

Hør artiklen her

Helene Bak Nygaard er 25 år og gift med Michael. Hun læser psykologi på 8. semester i Aarhus.

Her er 5 gode råd om, hvad du kan gøre for at få eller holde fast i et godt selvværd.

Booster #1: Lad Guds ord om dig få plads i dit liv!

Gud har skabt dig præcis, som du er. Det betyder, at det er meningen, du er her, og at du har mega meget værdi for Gud. Dyk ned i bibelsteder om, at han elsker dig – fx Sal 139 og 1. Joh 4,9-10. Lad på denne måde Guds ord få plads i dit liv. Guds ord er den vigtigste grundsten i din identitet som kristen: Du er mere elsket, end du nogensinde har turdet drømme om – så elsket, at Gud har skabt dig, og at Jesus ville dø for dig! Denne sandhed er udgangspunktet for de næste boostere.

Booster #2: Fortæl dig selv, at du er nice!

Vi render alle sammen rundt med en mere eller mindre bevidst stemme i vores hoveder, der kan sige alt muligt i retning af: ”Du er nedern”, ”de andre griner sikkert af dig”, ”du gør det ikke godt nok!” Hvis vi kan begynde at irettesætte den nedværdigende stemme og erstatte den med en positiv stemme, kan det faktisk hjælpe os til at få et bedre syn på os selv: ”Jeg er ikke nedern, jeg er faktisk okay”, ”de griner sikkert ikke af mig”, ”jeg gjorde det bedste, jeg kunne – og det er godt nok!”

Guds ord er den vigtigste grundsten i din identitet som kristen: Du er mere elsket, end du nogensinde har turdet drømme om.

Booster #3: Accepter dig selv på godt og ondt!

Vi har alle sammen noget, vi er gode til – og noget vi er knap så gode til. Ofte glæder vi os ikke over vores gode evner, men ærgrer os over det, vi ikke kan. I stedet for at grave dig selv ned i et hul over alle de egenskaber, du ikke har, så prøv at være glad for de ting, du er god til. Tænk efter, eller spørg dine venner, hvis du ikke lige selv kan komme i tanke om noget, du er god til. Og accepter så dig selv med de gode evner og karaktertræk, du har, og det du ikke har. Mind dig selv om, at Gud har skabt dig, som lige netop du er – ikke som andre. 

Booster #4: Gør noget godt for dig selv!

Et fjerde boost til dit selvværd kan være at gøre gode ting for dig selv: Hyg med vennerne, spis jordbær, eller gør noget andet, du bare virkelig nyder. Prøv at sætte dig som mål at gøre én lille, god ting for dig selv hver dag og en rigtig god ting for dig selv hver uge. Gud ønsker, at du skal nyde den verden, han har skabt dig i.

Hvis vi kan begynde at irettesætte den nedværdigende stemme og erstatte den med en positiv stemme, kan det faktisk hjælpe os til at få et bedre syn på os selv.

Booster #5: Gør noget godt for andre!

Det er vigtigt og godt at arbejde med sit selvværd. Men det at gøre en forskel for nogle andre kan tage noget af fokusset fra ”hvor dårlige, vi selv er”. Så imens du lader Guds ord om dig få plads i dit liv og fortæller dig selv, at du er nice, så vend blikket mod dine klassekammerater, arbejdskollegaer og andre. Hvem kan du måske gøre en forskel for i dag?

Varm anbefaling til videre læsning:

At overgive sig til kærligheden af David G. Benner


Kunne du lide denne artikel?