»Hvordan udtrykker du kærlighed i dit kristne fællesskab?«

Reidar Puggaard Poulsen bor i Hillerød og er missionskonsulent i LM. Han elsker at fiske og rode med biler.

I skal elske hinanden. Som jeg har elsket jer, skal også I elske hinanden. Deraf kan alle vide, at I er mine disciple: hvis I har kærlighed til hinanden

I det følgende vil jeg gerne hjælpe dig til at opdage den kærlighed, der allerede er i dit kristne fællesskab og give dig konkrete råd til, hvordan du kan elske sådan, som Jesus opmuntrer dig til det. Jeg vil bruge Gary Chapmans ”Kærlighedens 5 sprog” til at blive helt konkret.

Anerkendende ord

Tak er et meget lille, men ekstremt vigtigt ord. Vi kan nemt komme til at tage ting for givet, og derfor glemme at sige tak. Ledelsen har et særligt ansvar for at sige tak og rose, men hvis det kun er dem, der gør det, så er det ikke alle, der får tak, og hvem skal så give bestyrelsen den anerkendende ros?

Anerkendende ord handler også om, at anerkende det som optager os. Lad være med at forbigå begivenheder i din medkristnes liv i tavshed: ”Jeg har lige fået en nevø”, eller ”jeg skal til eksamen på fredag”, eller ”min mor skal scannes for brystkræft”, skal ikke forbigås i tavshed. At rumme hinanden kræver nogle gange, at man italesætter den virkelighed, der skal rummes, og det er altså det hele menneske, vi skal rumme i vores kristne fællesskaber.

Tid

Jeg har ofte hørt ældre/voksne kristne udtrykke glæde over at nogle unge deltager i menighedens fællesmøder/gudstjenester. De er oprigtigt glade over, at nogle unge prioriterer at bruge tid sammen med dem. Samtidig har jeg hørt nogle af de unge, der deltog i fællesmøderne, udtrykke frustration over, at ’de gamle’ bare sad der og ikke ænsede de unge. Nogle siger ”vi har behov for mere socialt liv i vores fællesskab”, men sætter aldrig tid af til det, hvilket af andre kan opfattes som ”de kan ikke lide os”.

Tid er for mange en knap ressource. Lad os ikke glemme at vise kærlighed ved at prioritere tiden sammen.

Gaver

En flaske rødvin, en blomst eller et gavekort til en Put&Take sø… hvornår har du sidst vist kærlighed ved at give en eller nogle i dit kristne fællesskab en gave? Eller hører du til dem, som tænker: ”Jeg bliver spist af med en plade chokolade”, når bestyrelsen eller andre giver dig en æske chokolade som tak for din indsats.

Pengegaver til fællesskabet er det en kærlighedserklæring eller en smutvej for at dulme den dårlige samvittighed?

Tjenester

At en gruppe voksne kristne bruger rigtig mange økonomiske ressourcer og arbejdstimer på at drive og vedligeholde et missionshus, som de så stiller gratis til rådighed for ungdomsforeningen, er en stærk kærlighedserklæring til de unge. At fem til seks personer i et kristent ungdomsfællesskab vælger at bruge mange timer på planlægning og organisering af ungdomsforeningens arbejde, er en flot kærlighedsgerning for de øvrige i fællesskabet. At mange fra ungdomsforeningen stiller op og hjælper med flytningen eller maling af lejligheden er tegn på indbyrdes kærlighed. Men der er faktisk nogen ,der trods de mange tjenester for hinanden betragter fællesskabet som overfladisk, fordi man ikke taler mere sammen.

Fysisk berøring

Måske syntes du, at en krammer er lidt grænseoverskridende, når man mødes i menigheden, men har du tænkt på at nogle oplever et smil, et nik og et hej som lidt fladt og koldt som velkomsthilsen? Måske er det dig, der skal bryde normen og give hele banden hånden næste gang i mødes, eller måske er det dig der skal holde igen med krammerne og forstå, at de andre viser kærlighed på andre måder?

Kærlighed er konkret og praktisk. Hvis vi skal adlyde Jesu bud om at elske hinanden, og hvis indbyrdes kærlighed skal blive et kendetegn for det kristne fællesskab, så skal kærligheden have konkret og praktisk nedslag.

Jeg håber, ovenstående har hjulpet dig til at få øje på den kærlighed, der bliver vist i dit kristne fællesskab, og jeg håber, det har givet dig inspiration til at vise kærlighed på flere måder.

Kunne du lide denne artikel?