»Piratkopiering«

Af Filip Osmundsen, ungdomskonsulent i LMU

Er det ok at være pirat, når man er kristen? Tja, hvis du overvejer et kostume til næste års fastelavnsfest, er svaret ja. Men hvis du tænker på at kopiere film og musik, er svaret nej.

Piratkopiering er tyveri og er derfor ikke i orden. Når du ser film eller lytter til musik, som du ikke har købt, stjæler du. Du stjæler fra de kunstnere som har lavet musikken. Og du stjæler fra den instruktør, som har lavet filmen. Drop kopierne – bevar originalerne. Sådan lød kampagnen imod piratkopiering, som blev lavet for nogle år siden. De medfølgende film har du måske også set. Korte film, hvor man ser kendte skuespillere gå ind i en butik. I butikken roser den ene ansatte skuespilleren for den seneste film. Bagefter snakker de to butiksansatte om at få lavet en kopi af filmen. ”Bare en ekstra til vennerne”, siger de og smiler til skuespilleren. Hvorefter skuespilleren selv tager en ekstra vare med ud fra butikken, og siger: ”Bare en ekstra til vennerne”.

Forbud

Det klare bibelske svar til tyveri er: ”Du må ikke stjæle”! Du må ikke tage noget, som ikke tilhører dig. Lige meget, og det er en flot bil, en pose slik i Netto eller film og musik. Piratkopiering er ikke i orden! Når du stjæler er du med til at ødelægge livet for andre. Gud ønsker det bedste for alle mennesker, og derfor forbyder han tyveri. Han ønsker at hverken du eller andre skal udsættes for tyveri. Derfor et tydelig forbud mod tyveri.

Opfordring

Sammen med en klar afvisning og advarsel mod tyveri, giver Bibelen også et andet svar. Sammen med et negativt forbud gives nemlig også en positivt opfordring: ”Den, der stjæler, må ikke mere stjæle, men skal tværtimod slide i det og selv frembringe noget godt med sine hænder, så han har noget at give af til den, der har behov for det. (Efeserbrevet 4, 18)

Bibelens (og vores) svar til spørgsmålet om piratkopiering, er ikke bare et nej. Men med det nej, skal der også følge en god opfordring til selv at bidrage med noget. Du skal ikke stjæle musik eller film. Det er forkert. Og det skal du holde op med! Du skal derimod selv blive musiker eller filminstruktør! Stjæl ikke andres musik, men lav den selv og bidrag med noget godt. Stjæl ikke andres film, men lav dine egne film og bidrag med det.

Og hvis du bliver musiker eller instruktør, vil du også opleve hvor ødelæggende det er, at få kopieret din musik eller dine film af nogle egoistiske pirater, som ikke vil betale.

Den gyldne regel

Lev efter Jesu enkle råd: ”Gør mod andre, som du ønsker at de skal gøre mod dig”.

Synes du det er ok, at folk stjæler fra dig? Nej, vel.

Så skal du heller ikke stjæle fra dem. Så drop piratkopierne, hold op med at stjæl og bidrag i stedet for selv med noget.

 


Kunne du lide denne artikel?